High T
Thee, zo zuiver en natuurlijk mogelijk. Categorie: Review losse thee
Ik wil graag mijn enthousiasme delen over ‘Losse’ thee. Losse theeblaadjes kun je kopen in zakjes, pakjes, per gram en heb je in allerlei soorten en smaken. Witte thee, groene thee, zwarte thee, Rooibos, kruidenmelanges en muntbladeren. Toen ik vrijwilligerswerk deed in Sri Lanka heb ik van dichtbij mogen bekijken hoe thee geplukt werd en hoe in de fabriek verwerkt tot droge krummels waar je even later thee van kon trekken. Nu is thee op zich al een heel gaaf product met mooie, traditionele rituelen, afhankelijk van cultuur. In Japan wordt theedrinken bijvoorbeeld echt gezien als ceremonie, zowel formeel als informeel. In Sri Lanka houden de mensen twee tot vier keer per dag ‘tea time’.. alle werkzaamheden liggen stil en er wordt sociaal thee gedronken (met veel melk en veel suiker).
Winters drankje? Welnee! Thee kan juist heel verfrissend zijn in de zomer! Ik heb het dan niet over Ice tea, maar echt over een heerlijk kopje witte thee, muntthee of thee met citroen. In de winter kan thee verwarmend werken, zeker als je gemberthee kiest of een andere lekkere kruidenmelange. Thee zonder suiker graag! Waarom drinken we thee met suiker? Wen jezelf aan thee zonder suiker (een week) en je hoeft het niet meer. Het verpest de smaak van de blaadjes en is alleen maar ongezond. Wil je toch een beetje zoet, probeer dan een klein theelepeltje honing zo nu en dan. Helaas komt het vaak voor dat wanneer je thee van bijvoorbeeld Lipton koopt, er verborgen suiker zit in de zakjes. Nóg een reden om voor je eigen losse thee te gaan!
Verschillende soorten thee Witte thee: Dit is hele jonge thee en wordt geplukt binnen de eerste (!) 48 uur nadat ze zijn gevormd tot knoppen op de plant. Ze worden in zonlicht gedroogd. De productie is lager en de opbrengst gering. Hierdoor is witte thee vaak iets duurder. Van witte thee is bekend dat het je helpt om je gebit gezond te houden. Witte thee ondersteund je huidcellen bij het herstellen na gevaarlijke UV stralingen, houd je huid tevens jonger en bestrijd schimmels en bacteriën in je lichaam ( het werkt ook bij infecties).
Groene thee: Deze thee is gemaakt van de bladeren van de theeplant die zeer weinig fermentering heeft ondergaan tijdens de productie. Groene thee is heel populair in Japan en China. Veel voorkomende melanges zijn groene thee met Jasmijn, Sencha en gedroogd fruit. Over groene thee zijn meningen heel verschillend. Er wordt gezegd dat groene thee erg goed is voor je bindweefsel, maar uit onderzoek blijkt dat je dan minimaal een liter groene thee per dag moet drinken. Eén liter groene thee per dag zorgt namelijk voor de helft van je mangaan behoefte per dag (mangaan is belangrijk voor je bindweefsel, zorgt voor een beter afweersysteem en het ontgiften van het lichaam).
Zwarte Thee: Deze thee is ook gemaakt van de bladeren van de theeplant, maar heeft meer fermentering ondergaan en is in het algemeen veel sterker in smaak. Ook bevat zwarte thee meer cafeïne dan lichtere thee.
Rooibosthee: Rooibosthee komt uit Afrika. Hier groeit de vlinderbloesem, een plant waarvan rooibosthee komt. In tegenstelling tot de theesoorten hierboven, bevat Rooibos geen cafeïne en bijna geen tannine. Er zit wel vitamine C in, calcium en ijzer.
Kruidenthee: Thee mag eigenlijk alleen thee genoemd worden wanneer er bladeren of knoppen van de theeplant in terug te vinden zijn. Kruidenthee is dus officieel geen thee, maar een mix van kruiden, waar je water mee kruid. Er zit geen cafeïne in. Kruiden hebben vaak een geneeskrachtige eigenschap. Ze kunnen je gezondheid beïnvloeden (niet altijd op een positieve manier). Het is dus altijd raadzaam om voordat je kruidenthee drinkt, even onderzoek doet naar wat deze kruiden voor effect hebben. Brandnetelthee kan je bijvoorbeeld helpen bij het zuiveren van je bloed en huid, maar te lang en te veel drinken van deze thee is niet goed voor je! Doe echt even klein onderzoek voordat je je op kruidenthee stort, zeker als je medicijnen gebruikt!
Het zetten van losse thee. Tegenwoordig kun je zakjes kopen, waar je zelf thee in kunt scheppen en in je warme water kan hangen. Heel handig, zeker wanneer je maar één kopje wil. Maar je kunt ook theepotjes kopen met zeefjes erin. Of zo’n handige doordruk pot! Pas wel op met sommige theesoorten, vaak komen kleine deeltjes daar wel doorheen en in je mok terecht. Vind je dit vervelend, gebruik dan de zakjes, die je ook in maat L hebt, zodat je er een hele pot mee kan zetten. De thee-eitjes of zeefklemmen kun je ook gebruiken voor grove thee. Wist je dat elke theesoort het beste smaakt bij zijn eigen temperatuur?
Zetadvies/ tips:
Zet altijd thee met vers koud water, dit zorgt voor thee met meer zuurstof en meer smaak.
Voor groene en witte thee kun je het beste water op ongeveer 75 °C graden gebruiken. Zo verbranden de blaadjes niet en wordt de thee niet bitter. Als je een waterkoker hebt zonder temperatuurmeter, dan laat je het water na het koken ongeveer 2 minuutjes afkoelen met de klep open.
Laat de thee goed trekken. Losse thee heeft echt veel meer tijd nodig om smaak en kleur af te geven. 5 minuten is niet vreemd, hiervan wordt je thee niet vies of bitter. Rooibosthee en kruidenthee mogen zelfs langer trekken.
Het maakt niet uit of je thee drinkt uit een kopje, glas of porseleinen mok, kies voor wat jij het lekkerst vind drinken.
Er valt nog zoveel meer over thee te vertellen. Bijvoorbeeld dat je losse thee kan mixen en mengen. Ik heb allerlei potjes in de kast met verschillende soorten thee. Soms is het leuk om wat smaken bij elkaar te doen en te proeven. Het kan allemaal met losse thee! Dus ga naar de Action of Xenos, haal wat glazen potjes in huis (die je goed kan afsluiten). Maak een plank leeg en haast je naar de betere koffiewinkel voor losse thee. Je kan ook bij de Tuinen kijken of in het theeschap bij de meeste biologische supermarkten. Zorg voor een handige theepot, waarin je makkelijk thee kunt zetten. Dit zorgt ervoor dat het zetten geen gedoe wordt. Let op de temperatuur van het water bij het theezetten en ga er echt even lekker voor zitten…
Maak er jouw eigen ritueel van!